baner

Vinarija

Erdutski vinogradi d.o.o. tijekom druge polovice 20. stoljeća bili su u sastavu Industrijskog poljoprivrednog kombinata Osijek. U sklopu IPK Osijek postavljeni su okviri razvoja današnjih Erdutskih vinograda d.o.o. Oblikovan je najveći plantažni vinograd u jednom komadu na području Republike Hrvatske.

Gradnja nove vinarije kapaciteta 6 milijuna litara počela je 1980. godine. Nova vinarija puštena je u pogon 1984. godine. Vinarija je od početka bila usmjerena preradi grožđa s vlastite plantaže te otkupu od malih proizvođača.

Tijekom izgradnje nove vinarije tadašnja uprava htjela je napraviti prepoznatljivi simbol cijelog Erdutskog vinogorja. Novi simbol trebao je obuhvatiti vinsku tradiciju i povezati ga s erdutskim terroirom. Odlučeno je da se napravi najveća vinska bačva na svijetu. Bačvu je od slavonskog hrasta 1989. godine izgradio DIK Đurđenovac. Bačva je izgrađena tradicionalnom metodom cijepanja hrastovih duga od ukupno 109 hrastovih debala. Bačva je ukupne zapremine 75 000 litara, što je čini najvećom vinskom bačvom na svijetu u upotrebi. Bačva je uvijek puna i u njoj se uvijek nalazi graševina. Jer graševina je zaštitni znak cjelokupnog vinogorja, a time i tvrtke Erdutski vinogradi d.o.o

IMG 3972 105
IMG 3973 107
Erdut Vinarija20
Vinarija2

En Primeur

En Primeur

U srijedu 31. siječnja u hotelu Westin u Zagrebu održana je manifestacija „En Primeur“. Manifestaciju su suorganizirali: Udruženje vinarstva pri HGK te udruge Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Hortus Croatie. Premijerno su kušana mlada bijela vina berbe 2017. godine. Kušana su sljedeća erdutska vina: graševina, ranjski rizling, rose, merlot i cabernet franc.  Našu vinariju predstavljali su mr. sc. Josip Pavić (predsjednik nadzornog odbora), direktorica Dunja Vukmirović i direktor Pero Grgić te glavna enologinja Melita Rubmak.

Ova već tradicionalna manifestacija pobudila je izniman interes novinara, uzvanika i građana jer ovo je izvrstan način za upoznavanje što novo nude hrvatske vinarije iz posljednje berbe.

Opširnije

Mailchimp