Sajam - Kina

Erdutski vinogradi d.o.o. po prvi put su sudjelovali na Sajmu zemalja centralne i istočne Europe koji se održavao u Kini, gradu Ningbo od 08. Do 11. lipnja 2014. godine pod nazivom Central and eastern European countries products fair. Od izlagača na Hrvatskom štandu, uz Vina iz Erduta prisutna su bila još Kutjevačka vina, vina Rossi, Paralela d.o.o., Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski paviljon.

Prisutni su bili izlagači iz zemalja regije: Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija i Crna Gora, te šire: Madžarska, Slovačka, Češka, Poljska, Rumunjska, Bugarska, Latvija i Albanija.

Sve su zemlje većinom predstavljale svoje autohtone proizvode, uglavnom iz prehrambene industrije te pića kao što su vino, pivo, kava, sokovi i voda.

Za Vina iz Erduta bio je ovo prvi ulazak na veliko kinesko tržište. Kina je novo veliko tržište koje se sve više okreće konzumaciji vina. Imaju nešto vlastite proizvodnje, ali to ne zadovoljava njihove potrebe ni kvantitativno ni kvalitativno. 50% uvoza vina otpada na francuska vina, zatim vina iz Australije, Čilea, Italije i Španjolske. Međutim, svake godine količina vina iz Francuske opada, a pojavljuje se potreba za novim vinima, novim proizvođačima iz drugih zemalja, njima egzotičnih i do sada relativno nepoznatih u svijetu.

Vođeni time proizvođači iz ovog dijela Europe mogu vidjeti svoju priliku za intenzivniji nastup i prezentaciju svojih proizvoda na tržište Kine.