baner

Povijest

Povijest Erdutskih vinograda d.o.o. seže na početak 18. stoljeća. Tadašnji vlasnik barun Johann Baptista Maximilian Zuany 1730. godine gradi Stari podrum, koji je najstariji vinski podrum u Erdutskom vinogorju. Tu godinu smatramo početkom vinogradarske tradicije tvrtke Erdutski vinogradi d.o.o. i cjelokupnog vinogorja. Ivan Kapistran I. pl. Adamovich de Csepin 1778. godine za 340 000 forinti kupuje Erdutsko vlastelinstvo od nasljednika ugarskog palatina Ivana Palffya.

Erdutsko vlastelinstvo, a samim time i vinarija, gotovo je stoljeće i pol vezano uz obitelj Adamovich i njihove nasljednike obitelj Cseh.

Tradicija izlaganja vina na međunarodnim sajmovima počela je 1855. kada je Ivan Kapistran II. pl. Adamovich Čepinski izložio sanduk s 12 boca erdutskog vina na Svjetskoj izložbi u Parizu.

Fanny pl. Adamovich Čepinska bila je prvi član obitelji koji se trajno nastanio u Erdutu te tamo sredinom 19. stoljeća podiže manji dvorac, koji svoj konačan izgled dobiva u drugoj polovici stoljeća. Dvorac tada dobiva reprezentativnu namjenu jer postaje mjesto života uglednog gospodarstvenika, velikog župana, ministra, komornika i carsko-kraljevskog savjetnika, njezinog muža Ervina pl. Cseha.

Ervin je bio napredan gospodarstvenik obrazovan na Poljoprivrednoj akademiji u Magyarovaru.  Od 1886. do 1898. godine bio je veliki župan Srijemske županije. Dužnost ministra za Hrvatsku i Slavoniju u mađarskoj vladi vršio je od 1899. do 1905. godine. Također je bio komornik i tajni savjetnik cara i kralja Franje Josipa.

Uz Ervina se veže nekoliko legendi i zgoda u Erdutu.

Ervin je bio strastveni kartaroš i vinar. U Starom podrumu iz 1730. godine Ervin je izgradio pet uzidanih bačvi iznutra obloženih staklenom opekom. Sve su bačve bile u funkciji osim jedne. U toj bačvi Ervin je uredio prostor za kartanje. Sluge bi pomogle da se on i društvo unutra udobno smjeste. Supruga Fanny po nekoliko dana nije znala gdje je, dok bi oni kartali u bačvi. Nakon smrti prve supruge Ervin je na dvorcu dogradio osmerokutnu kulu u koju stanu samo četiri kartaša. Nova, puno mlađa supruga, mađarska grofica Juliška, nije imala ništa protiv suprugovog dugog kartanja.

Erwin Cseh
Dvorac
Stari Podrum
Stari Podrum Bacve1
Zemljovid
Dvorac1
Stari Podrum Bacve