Vino u šejkeru: Slavonski kokteli s pogledom na Dunav
21. LISTOPADA 2025.
Kad se Vina Erdut spoje s voćem, rakijom i dobrom energijom, nastaje večer koja miriše na terroir i vinsku čaroliju Vina Erdut Wine & Mix
U kuriji Adamovich – Cseh na našem imanju Vina Erdut, gdje svaki zid nosi dio slavonske priče, u proteklu je subotu održana prva radionica koktela, Vina Erdut Wine & Mix, koja je spojila edukaciju, zabavu i – naravno – vrhunska vina. Događanje je započelo šetnjom kroz vinograde i podrume, uz nezaobilazan posjet vidikovcu iznad Dunava. Tamo, uz čašu graševine i pogled koji oduzima dah, gosti su već znali: ovo neće biti obična večer.
Nakon obilaska imanja, sudionici su se vratili u kuriju, gdje ih je dočekala razigrana radionica pod vodstvom koktel majstora Antuna Svaline. Ondje su otkrili kako se vino može pretvoriti u koktel – ne gubeći karakter, nego ga ističući u novom svjetlu.
Prvi miks je bio koktel na bazi pjenušca Meandar Vina Erdut, poslužen uz panirane sireve. Lagano, svježe, mirisno – idealan početak. Pjenušac se pokazao živahnim: toliko je pjenio da je curio preko rubova čaša, izazivajući smijeh i improvizaciju polaznika koji su se požurili “spasiti stvar” otpijajući pjenušavi gutljaj .“Nismo računali da će biti tako temperamentan,” komentirali su dok su brisali čaše i nazdravljali.
Slijedila je priprema bijele sangrije – voćne, aromatične, s bazom od Graševine New Line Vina Erdut i rakije od marelice. “Sangriju radimo prvu, jer mora malo odležati kako bi voće pustilo sokove u dodiru sa šećerom, prije nego što se dolije vino,” pojasnio je koktel majstor. A kad se sve spojilo, dodao je pola butelje pjenušca Meandar Vina Erdut i dvije butelje Graševine New Line Vina Erdut. Jer kad je voće dobro, vino ga mora pratiti.
Uz sangriju su stigli i tanjuri: hrskavi čips od šarana i som s domaćim tartarom. Nitko nije očekivao sljubljivanje koktela s hranom, ali upravo je to podiglo večer na novu razinu. “Ovo je kao da mi netko servira ljeto u čaši i jesen na tanjuru,” rekla je jedna sudionica, dok je pokušavala odlučiti što će prvo degustirati.
Treći je slijed donio puretinu sa žara, uparenu s vinom Rosé New Line Vina Erdut – elegantno, voćno, savršeno za lagano pečeno meso. A za kraj večeri, roštilj mix uz aromatičnu verziju koktela Kir Berrichon – koktel od našeg vina Cuvee Noire New Line Vina Erdut i likera od kupine, punog tijela i voćnog karaktera. “Ovo je kao desert, ali u čaši,” komentirao je jedan gost, dok je pokušavao uhvatiti sve nijanse okusa i možda poneki tajni omjer.
Sudionici su pritom aktivno sudjelovali: sjeckali su voće, učili miješati sastojke u šejkeru, slagali vlastite koktele korak po korak. “Došla sam na koktele, a otišla s idejom za večeru,” rekla je jedna Osječanka. “Najbolji dio? Kad smo sami miksali – i kad je moj koktel ispao bolji od susjedovog!” dodali su uz smijeh gosti iz Zagreba.
„Vodio sam se logikom okusa, a ne samo redoslijedom boja vina“, istaknuo je voditelj radionice. „Cilj je gostima pokazati kako svako vino, pa i u koktelu, ima svoju priču i karakter“, pojasnio je.
Radionica u našoj kuriji tako je bila više od običnog druženja – doživljaj u kojem se spajaju znanje, tradicija i kreativnost, a svaka čaša, svako jelo i svaki pogled su ispričali novu priču o vinu, voću i strasti prema stvaranju.
A za one koji nisu stigli na radionicu – otkrit ćemo recept za prva dva poslužena koktela. Za ostale recepte ćete morati pričekati našu sljedeću radionicu! 😊
Soupe Champenoise
Elegantni aperitiv koji osvježava nepce i priprema ga za gastronomske užitke.
Sastojci:
- 0,02 l sirupa od šećerne trske
- 0,02 l Triple Sec likera (Cointreau)
- 0,02 l svježeg soka od limete
- Nekoliko trokutića limete
- 0,10 l pjenušca Meandar Vina Erdut
- Garnish: kockice oguljene naranče izmiješane s limetom
- Šećerni rub od smeđeg šećera
- Opcija: trakice limunove i limetine kore
Važna napomena – pjenušac se ne protresa! Protresaju se samo bazni sastojci kojima se pjenušac dodaje nakon što se izliju u čašu.
- Bijela sangria
Voćna eksplozija u čaši, s bazom od Graševine New Line Vina Erdut i rakije od marelice.
Sastojci:
- Naranče oguljene na kockice i ploške s korom
- Kockice kruške, jabuke, narezano grožđe
- Smeđi šećer (dobro zasladiti voće)
- 0,08 l sirupa od šećerne trske
- 0,20 l rakije od marelice
- Kockice ananasa (po želji)
- 0,5 l pjenušca Meandar Vina Erdut
- 2 butelje Graševine New Line Vina Erdut (dodaju se nakon što voće odstoji)
- Opcija 0,02 l soka od ananasa
Važna napomena – dvije butelje Graševine New Line Vina Erdut smo dodali nakon što je voće odležalo u rakiji, a netom prije serviranja smo ulili i pjenušac.
Uživajte!


