baner

Vino u šejkeru: Slavonski kokteli s pogledom na Dunav

21. LISTOPADA 2025.

Kad se Vina Erdut spoje s voćem, rakijom i dobrom energijom, nastaje večer koja miriše na terroir i vinsku čaroliju Vina Erdut Wine & Mix

U kuriji Adamovich – Cseh na našem imanju Vina Erdut, gdje svaki zid nosi dio slavonske priče, u proteklu je subotu održana prva radionica koktela, Vina Erdut Wine & Mix, koja je spojila edukaciju, zabavu i – naravno – vrhunska vina. Događanje je započelo šetnjom kroz vinograde i podrume, uz nezaobilazan posjet vidikovcu iznad Dunava. Tamo, uz čašu graševine i pogled koji oduzima dah, gosti su već znali: ovo neće biti obična večer.

Nakon obilaska imanja, sudionici su se vratili u kuriju, gdje ih je dočekala razigrana radionica pod vodstvom koktel majstora Antuna Svaline. Ondje su otkrili kako se vino može pretvoriti u koktel – ne gubeći karakter, nego ga ističući u novom svjetlu.

Prvi miks je bio koktel na bazi pjenušca Meandar Vina Erdut, poslužen uz panirane sireve. Lagano, svježe, mirisno – idealan početak. Pjenušac se pokazao živahnim: toliko je pjenio da je curio preko rubova čaša, izazivajući smijeh i improvizaciju polaznika koji su se požurili “spasiti stvar” otpijajući pjenušavi gutljaj .“Nismo računali da će biti tako temperamentan,” komentirali su dok su brisali čaše i nazdravljali.

Slijedila je priprema bijele sangrije – voćne, aromatične, s bazom od Graševine New Line Vina Erdut i rakije od marelice. “Sangriju radimo prvu, jer mora malo odležati kako bi voće pustilo sokove u dodiru sa šećerom, prije nego što se dolije vino,” pojasnio je koktel majstor. A kad se sve spojilo, dodao je pola butelje pjenušca Meandar Vina Erdut i dvije butelje Graševine New Line Vina Erdut. Jer kad je voće dobro, vino ga mora pratiti.

Uz sangriju su stigli i tanjuri: hrskavi čips od šarana i som s domaćim tartarom. Nitko nije očekivao sljubljivanje koktela s hranom, ali upravo je to podiglo večer na novu razinu. “Ovo je kao da mi netko servira ljeto u čaši i jesen na tanjuru,” rekla je jedna sudionica, dok je pokušavala odlučiti što će prvo degustirati. 

Treći je slijed donio puretinu sa žara, uparenu s vinom Rosé New Line Vina Erdut – elegantno, voćno, savršeno za lagano pečeno meso. A za kraj večeri, roštilj mix uz aromatičnu verziju koktela Kir Berrichon – koktel od našeg vina Cuvee Noire New Line Vina Erdut i likera od kupine, punog tijela i voćnog karaktera. “Ovo je kao desert, ali u čaši,” komentirao je jedan gost, dok je pokušavao uhvatiti sve nijanse okusa i možda poneki tajni omjer.

Sudionici su pritom aktivno sudjelovali: sjeckali su voće, učili miješati sastojke u šejkeru, slagali vlastite koktele korak po korak. “Došla sam na koktele, a otišla s idejom za večeru,” rekla je jedna Osječanka. “Najbolji dio? Kad smo sami miksali – i kad je moj koktel ispao bolji od susjedovog!” dodali su uz smijeh gosti iz Zagreba. 

Vodio sam se logikom okusa, a ne samo redoslijedom boja vina“, istaknuo je voditelj radionice. „Cilj je gostima pokazati kako svako vino, pa i u koktelu, ima svoju priču i karakter“, pojasnio je.

Radionica u našoj kuriji tako je bila više od običnog druženja – doživljaj u kojem se spajaju znanje, tradicija i kreativnost, a svaka čaša, svako jelo i svaki pogled su ispričali novu priču o vinu, voću i strasti prema stvaranju.

A za one koji nisu stigli na radionicu – otkrit ćemo recept za prva dva poslužena koktela. Za ostale recepte ćete morati pričekati našu sljedeću radionicu! 😊

Soupe Champenoise

Elegantni aperitiv koji osvježava nepce i priprema ga za gastronomske užitke.

Sastojci:

  • 0,02 l sirupa od šećerne trske
  • 0,02 l Triple Sec likera (Cointreau)
  • 0,02 l svježeg soka od limete
  • Nekoliko trokutića limete
  • 0,10 l pjenušca Meandar Vina Erdut 
  • Garnish: kockice oguljene naranče izmiješane s limetom
  • Šećerni rub od smeđeg šećera
  • Opcija: trakice limunove i limetine kore

Važna napomena – pjenušac se ne protresa! Protresaju se samo bazni sastojci kojima se pjenušac dodaje nakon što se izliju u čašu.


  1. Bijela sangria 

Voćna eksplozija u čaši, s bazom od Graševine New Line Vina Erdut i rakije od marelice.

Sastojci:

  • Naranče oguljene na kockice i ploške s korom
  • Kockice kruške, jabuke, narezano grožđe
  • Smeđi šećer (dobro zasladiti voće)
  • 0,08 l sirupa od šećerne trske
  • 0,20 l rakije od marelice
  • Kockice ananasa (po želji)
  • 0,5 l pjenušca Meandar Vina Erdut
  • 2 butelje Graševine New Line Vina Erdut (dodaju se nakon što voće odstoji)
  • Opcija 0,02 l soka od ananasa

Važna napomena – dvije butelje Graševine New Line Vina Erdut smo dodali nakon što je voće odležalo u rakiji, a netom prije serviranja smo ulili i pjenušac.


Uživajte!

 

Plakat za objavu za Vina Erdut Wine Mix 07082025Vina Erdut Wine Mix 18.10.2025. plakat za datum objave 3.9

5
10
12
15
16
20
25
26
27
30
35
40
45
47
48
81
91
110
120
130
140
150
160
170
180
190
200
210
220
230
240
250
260
270
271
275
280
290
300
310
320
330
340
345
350
360
370
380