baner

Graševina Erdutskih vinograda srebrna i brončana na Decanteru

20. LIPANJ 2024.

Javnosti najpoznatije svjetsko ocjenjivanje vina je svakako Decanter World Wine Awards ili skraćeno Decanter, koje se već dva desetljeća održava u Londonu. Hrvatska vina posljednjih godina ostvaruju zaista zapažene rezultate na navedenom natjecanju što se je odrazilo i na ugled hrvatskih vina u svijetu. 

Graševina je najpoznatija hrvatska tradicionalna bijela sorta. Najbolje rezultate daje u Hrvatskom Podunavlju, a pogotovo u Erdutu. Erdutski vinogradi gospodare najvećim vinogradom u Republici Hrvatskoj u jednom komadu, a najveći dio tog vinograda zauzima upravo graševina. 

Na londonskom su Decanteru graševine Erdutskih vinograda osvojile dvije medalje: jednu srebrnu i jednu brončanu. Rezultati ocjenjivanja su objavljeni jučer, tj. 19.06.2024.

New Line Graševina kvalitetno polusuho vino s ostatkom šećera od 12 grama po litri te alkoholom od 13,0%, na londonskom je Decanteru osvojila srebrnu medalju s ukupno 91 bodom. Ova polusuha graševina je skladnog i bogatog okusa koji traje i nakon prvog gutljaja. Vino je izuzetno naglašene svježine, u kojem alkohol doprinosi balansu dobre strukture i mineralnosti kojom ova graševina obiluje. Preporučeno je vino servirati rashlađeno od 10 do 12 °C. Lako se sljubljuje uz laganije pa i teže sireve, no pravi gastronomski užitak predstavlja sljubljivanje sa začinjenim jelima pa i tradicionalnim specijalitetima. 

Vrhunska Graševina Erdutskih vinograda je osvojila brončanu medalju na londonskom Decanteru s ukupno 87 bodova. Bronačanu graševinu karakterizira izvrsna balansiranost arome bijelog voća te nježna svijetložuta boja sa zelenkastim odsjajem u čaši. Ovu suhu graševinu krasi alkohol od 13,0% koji zahvaljujući prisutnoj kiselini doprinosi svježini vina. Erdutska vrhunska graševina je tradicionalno jedno od najnagrađivanijih vina Erdutskih vinograda, a to su prepoznali i naši kupci koji je zaista cijene. Vino se lako može piti samo, no izvrsno se sljubljuje uz jela slavonske tradicijske kuhinje kao i jela od bijelog mesa te tjestenine Preporuča se kušati rashlađeno na temperaturi od 10 do 12°C.