baner

Završena berba u Erdutskim vinogradima

9. RUJAN 2024.

Mjesec rujan od davnina rezerviran je za ubiranje jesenskih plodova, a i njegovo ime podsjeća na rujno vino koje nastaje u berbi grožđa tijekom rujna i početka listopada. No, ova 2024. godina obilježena je visokim temperaturama te su sve poljoprivredne kulture pa tako i vinogradarske ranije sazrele. Cijela Hrvatska, pa tako i Hrvatsko Podunavlje već u kolovozu uvelike su obrali glavninu svojih površina. 

Erdutski vinogradi gospodare s najvećim hrvatskim vinogradom u jednom komadu ukupne površine 453 ha, u vinogradu dominiraju bijele sorte od čega glavninu čini graševina. Berba je umjesto početkom rujna počela već 1. kolovoza, a trajala je do 5. rujna, tako rani početak berbe ne pamte niti najstariji vinogradari iz Erdutskog vinogorja. Cjelokupan proces obilježile su poprilično visoke dnevne temperature između 35 i 40 °C, idealna temperatura za berbu grožđa je između 20 i 25 °C. Ta temperatura omogućava grožđu umjereno zrenje te odgađa početak fermentacije ubranog grožđa. Prema riječima glavnog tehnologa Mladena Alpeze: „Unatoč visokoj temperaturi i suši, vinova loza, a time i grožđe zdravo je dočekalo početak berbe te nam je to omogućilo branje zdravog grožđa te njegovu preradu u vrhunska erdutska vina.“

 Ljetni period inače obilježen sušom u ovoj godini doživio je maksimum, suša je ostavila velike posljedice na svim poljoprivrednim kulturama. No, zahvaljujući vrijednim vinogradarima i podrumarima Erdutskih vinograda naše štete su minimalizirane te se može zaključiti da je plan proizvodnje izvršen gotovo u potpunosti. Svaka sljedeća godina donosi svoje izazove ova obilježena velikom sušom donijela je zahvaljujući ljudskom faktoru ipak zdravo grožđe, a time i vrhunsko vino. Visoke temperature ostavile su pozitivan pečat na crnim sortama te vjerujemo da će crna vina iz ovogodišnje berbe zasjati na domaćoj i međunarodnoj vinskoj sceni.

Berba EV 7
Berba EV1
Berba EV2
Berba EV 4
Berba EV 5
Berba EV 6
Berba EV 8
Berba EV 9
Berba EV 10
Berba EV 11