baner

Vina Erdut na Sabatini 2025. u Bolu: Kad se struka susretne s prijateljstvom, a Dunav s morem

11. STUDENOGA 2025.

“Iako ove godine nismo slali vina na ocjenjivanje, dolazak na Sabatinu je bio više od protokola — bio je to povratak među ljude koji vino ne doživljavaju samo kao proizvod, već kao proces, priču i zajednički jezik. Za nas iz Vina Erdut,Sabatina nije samo manifestacija, ona je ogledalo struke, mjesto susreta i potvrde da kontinentalna vina imaju svoju publiku, svoju snagu i svoju priču”, kaže Pero Grgićčlan uprave Vina Erdut

Zajedno s enologom Vina Erdut Damirom Risekom, sudjelovao je u stručnim predavanjima, panelima i neformalnim razgovorima koji su, kako kaže, često važniji od službenih zapisnika. “Sabatina je mjesto gdje se ne dijele samo medalje, nego i iskustva, dileme, rješenja. Tu se čuje kako je tko prošao u berbi, što se događa u podrumima, kako se tržište mijenja — i to bez filtera,” ističe Grgić.

Ovogodišnja je Sabatina okupila više od nekoliko stotina stručnjaka i proizvođača, s čak 463 uzorka vina

“Šampionski je pehar otišao u Ilok, što nas posebno veseli, jer je to potvrda da Dunav ima što reći i u Dalmaciji,” kažu predstavnici Vina Erdut dodajući kako i sami znaju kako je to ponijeti titulu šampiona Sabatine i nositi odgovornost koju ona donosi. 

Podsjetimo, Vina Erdut su 2013. godine ponijela titulu šampiona Sabatine, s Graševinom koja je tada zasjala među najboljima, osvojivši i struku i publiku. Bilo je to vrijeme kad su se kontinentalna vina tek počela ozbiljnije pozicionirati na mediteranskoj sceni, a danas je jasno da ta kvaliteta nije iznimka, nego pravilo.

“Titula šampiona nije samo priznanje, ona je i obveza — da nastaviš graditi povjerenje, da ne staneš na lovorikama, da svaka sljedeća berba bude korak dalje,” dodaje enolog Damir Risek. “Zato nas veseli kad vidimo da kolege iz Iloka nastavljaju tu priču jer to znači da Dunav ne samo da ima što reći, nego da ga se i sluša,” ponosno ističe Risek.

Stručni program Sabatine 2025. je otvorio važne teme — od klimatskih izazova i tehnologije prerade, do zadružnih modela, tržišnih strategija i digitalne prisutnosti. Vina Erdut su se posebno prepoznala u raspravama o velikim proizvodnim sustavimaautomatizaciji podrumaupravljanju vinogradima na velikim površinama, kao i u panelima o tržišnom pozicioniranju graševine

“Mi smo kontinentalna vinarija s najvećim vinogradom u jednom komadu (437 hektara) i bačvom od 75.000 litara koja je postala simbol naše proizvodnje. Ali iza tih brojki stoje ljudi, odluke, i svakodnevna borba za kvalitetu,” kaže Grgić.

Risek posebno ističe razinu kvalitete vina koja se kušaju na Sabatini: “Kad kušate ta vina, jasno vam je da su sva prošla kroz ruke ljudi koji znaju što rade. Razlike su nijansirane, često subjektivne, i sigurno nije lako žiriju proglasiti ono jedno ‘najbolje’. Zato i cijenimo svaku medalju, ali i svaku čašu koja se ovdje podijeli. Jer iza nje stoji godina rada, neizvjesnosti, odluka i strasti,”kaže Risek.

Osim službenog dijela, Sabatina je i prilika za onu čuvenu “ćakulu” uz čašu vina s kolegama iz Iloka, Baranje, Dalmacije, Hercegovine… 

Tu se vidi tko je imao dobru godinu, tko se mučio s kišom, tko je eksperimentirao s maceracijom… i sve to bez natjecanja, samo s poštovanjem,” kaže Risek.

Za Vina Erdut, Sabatina ostaje mjesto gdje se struka ogleda u ljudima — u njihovim znanjima, nesigurnostima, uspjesima i prijateljstvima. 

“I zato ćemo se vraćati, s vinima ili bez njih. Jer vino je više od etikete — ono je razlog da se susretnemo, poslušamo i nastavimo zajedno graditi priču o hrvatskom vinarstvu”, zaključuje Pero Grgić, član uprave Vina Erdut. 

Izlozba
Koktel Dobrodoslice
Obilazak Sajma 1
Obilazak Sajma 2
Obilazak Sajma 4